1817’de Napolyon’un generali Antonio Cova’nın kurduğu marka, 208 yıllık tarihiyle zamana meydan okuyor. Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) Grubu’nun eşsiz atmosfer ve menüye sahip mekânı; zarafet, geleneğe bağlılık ve elegan bir sunum ile İstinye Park’ta dikkat çekiyor. COVA, imza tatlılarının yanında, sabahları servis ettiği zengin kahvaltı seçenekleri ve öğleden sonraları zarif high-tea seçeneği ile günün her anında keyifli bir mola imkânı sunuyor. Klasikleşen tatlıları tatmadan önce imza paninileri, kulüp sandviçleri ve salatalarıyla hafif ama lezzetli öğle yemeği seçenekleri de misafirlerine keyifli bir deneyim yaşatıyor.
COVA, İstanbul yeme-içme kültürüne ne katmaya aday, benzerlerinden farkı ne?
COVA, 1817’den günümüze geleneksel pişirme teknikleri ve reçetelerini koruyarak bir başarı hikâyesi ortaya koymuş ve marka kültüründeki deneyim ve tecrübeyi, dünyanın en kozmopolit şehirlerinin başında gelen İstanbul’daki gastronomi tutkunlarıyla buluşturmayı hedeflemiştir. Bu hedefini de büyük bir başarıyla gerçekleştirmektedir.
Menüden ve reçetelerdeki olmazsa olmaz standartlardan konuşalım mı?
Pasticceria menüsü, geniş bir çeşitlilik sunuyor. Puff pastry ürünleri, çeşitli kurabiye seçkileri, kremalı tatlılar, porsiyon ve bütün kekler menünün öne çıkan lezzetlerinin başında geliyor. En bilinen ve sevilen ürünler arasında Maritozzo, Tiramisu ve Cova Cup yer alıyor.
Maritozzo, şubemizde dört farklı çeşit olarak servis ediliyor: sade, fındıklı, Antep fıstıklı ve frambuazlı. Tiramisu ise misafirlerimiz tarafından en çok beğenilen tatlılar arasında yer alıyor.
Cova Cup, mutfağımızda özel olarak hazırlanan pastacı kreması, günlük taze orman meyveleri ve en kaliteli çırpılmış krema ile hazırlanarak büyük beğeni topluyor.
Mutfağınızın vazgeçmeyeceği kurallar neler?
İki yüz yılı aşkın süredir uygulanan pişirme teknikleri ve tarifler, COVA üretim mutfaklarında vazgeçilmez bir kural olarak uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra, mümkün olan en yüksek oranda yerel üreticilerle çalışılarak, mevsiminde en iyi kalitedeki taze ürünlerin kullanılması temel prensiplerden biridir.
Ürünlerin lezzeti, kalitesi ve sunumu en üst seviyeye ulaşmadan asla misafirlerin deneyimine sunulmaz. Tüm ürünler, üretildiği gün tüketilmek üzere hazırlanır. Stoklu üretim yerine, güne minimum sayılarla başlanır ve talebe göre taze ürünlerin gün içinde devamlılığı sağlanır. Bu yaklaşımı mümkün kılan bir ekip ve üretim sistemi sayesinde, misafirlere her zaman en taze ve lezzetli ürünler sunulmaktadır.
İmza tatlı/tabak hangisi diye sorsam?
Tabii ki Tiramisu derim. Açıldığımız günden bu yana, ünü hızla yayılarak gastronomideki yerini aldı bile. 1817’den bu yana reçetesi hiç değiştirilmeden günümüze kadar taşınmış olan bu tatlı, klasik pişirme ve hazırlık yöntemi sayesinde en çok beğenilen tatlılardan biri.
Yemek menümüzde ise özellikle iki ürün ön plana çıkıyor: Özellikle kahvaltı tercihlerinde büyük beğeni toplayan, organik ve doğru yetiştirme yöntemleriyle serbest dolaşım tavuklarından elde edilen yumurtalarla hazırlanan COVA omletleri ile fırında pişirilmiş taze Norveç somon filetosu. Somon, en iyi kalitedeki Antep fıstığı, narenciye kabukları ve ekmek kırıntıları ile kaplanarak, yanında mevsim yeşillikleriyle servis ediliyor.

Minimum üretimle gün başlıyor
Sürdürülebilir yaşam ve atık yönetimi konularında neler yapıyorsunuz?
Sürdürülebilir yaşam konusunda özellikle yerel üreticilerle olan iş birliğimiz ve organik, doğru tarım uygulamaları yapan tedarikçilere olan odağımız, doğal kaynaklarımızın sürdürülebilirliğine destek sağlamaktadır. Mutfağımız ve üretim tesislerimizde, minimum atık felsefesiyle menüler oluşturulmakta ve süreçler titizlikle değerlendirilmektedir.
Örnek verir misiniz?
Örneğin, pastane ürünlerimizin neredeyse tamamı, sunulacağı formda üretilerek israf ve atık oluşmadan misafirlerimizin beğenisine sunulmaktadır. Ayrıca, minimum üretimle güne başlanmakta ve talebe göre anında taze ürünler hazırlanarak vitrinlerde yerini almaktadır. Böylece misafirlerimiz, her zaman taze ve güvenli gıdalarla buluşurken, gün sonu atık oluşumu da en aza indirilmektedir. Ambalaj ürünlerimiz ise geri dönüştürülebilir ve çevre dostu malzemelerden seçilerek doğaya olan sorumluluğumuz ön planda tutulmaktadır.