Yasemin SALİH
Dönüşen dünyanın gençleri neyin peşinde? 2010’lara kadar liderlerin neyin peşinde olduğunu merak eden iş dünyası artık, gençlerin hayallerini öngörmeye çalışıyor. Gençler ise sanıldığı kadar gizemli değil: Sürdürülebilir bir dünyada mutlu olmak istiyorlar.
Bu nedenle özellikle liderlerin post korona hedeflerini sorduğunuzda; çalışan mutluluğu, müşteri mutluluğu, paydaş mutluluğu gibi yanıtlar alıyoruz. “Çünkü yeni jenerasyon mutlu olmadan verimli olamıyor” diyorlar.
Bazı şirketler için bu durum Amerika’nın yeniden keşfi değil. Örneğin 2017 yılında kaybettiğimiz iş insanı Firuz Kanatlı, 1961’de Eti’yi kurarken tüm çalışanlarına parayla pulla alınıp satılamaz yaşam felsefesini ortaya koyan şu sözü miras bırakmıştı: “İnsanlığın mutluluğundan daha yüce bir amaç yoktur.”
Kurucusunun bu sözü üzerine kurum kültürü ve değerlerini inşa etmiş olan Eti, tüm sosyal sorumluluk çalışmalarının temelini de bu değerlerle atıyor.
GENÇLERİN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜ
“Mutluluk” felsefesiyle temelleri atılan projelerden biri de 2019’da start alan “Sen Gençsin, Güç Sensin”. 1990’ların hit çizgi film karakteri He Man’in ikonik “Güç bende artık” sloganıyla büyüyen nesil, şimdilerin Z ve Alfa kuşaklarını yetiştirdi. Onlar da artık “Güç bende” diyor.
Bu güce inanarak Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile birlikte 2019’da gençleri hayallerinin peşinde koşmaları için cesaretlendirmek amacıyla yola çıktıklarını söyleyen Eti İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu’na göre projeye gelen başvurular ve talep oldukça umut verici. Bugüne kadar ilk yıl sekiz, sonraki iki yılda da 16 olmak üze re toplam 40 gencin dahil edildiği proje ile yeni kuşaklara ilham verecek hikayelere imza atılması hedefleniyor.
Haziran ayında 2021 dönemi için duyurusu yapılan projeye Türkiye genelinden bin 176 başvuru gelmesi gençlerin iştahını da ortaya koyan bir veri. TOG yetkililerinin ön değerlendirmesi sonucunda yarı finale kalan 128 genç için eylül ayında iki günlük bir çevrimiçi kamp düzenlenmiş. Sonraki süreçte her biri alanında uzman jüri üyeleri tarafından gerçekleştirilen detaylı değerlendirmeler sonucunda her kategoride dört finalist olmak üzere toplamda 16 genç bu yılın yıldızları oldu. “Sen Gençsin, Güç Sensin” projesi kapsamında hayalleri desteklenecek 16 gencin kamuoyuna tanıtıldığı toplantıya ilgi büyüktü. Toplantıda değerlendirme kurulunun elemesinden geçerek projeleri desteklenecek bu 16 gencin, hayalleri de kısaca tanıtıldı. Bilim, kültür-sanat, sosyal sorumluluk ve spor alanlarında seçilen bu 16 gencin ortak özelliği ise hayallerinde mutlaka topluma dokunan bir parça olmasıydı.
Proje kapsamında mentorluk ve hibe desteği alacak o özel gençlerin isimleri şöyle: Bilim kategorisinde Şevval Hayat Yaylakcıoğlu, Selcan Çatal, Fatma Dilan Güneş ve Ayşe Aybike Kaya; kültür-sanat kategorisinde Kerem Ciğerci, Ziya Gökoğlu, Yağmur Aydemir ve Sevcan Aykut; sosyal sorumluluk kategorisinde Elifnaz Özdemir, Derin Erçelebi, Esra Akyol ve Esmanur Dağlı; spor kategorisinde Büşra Öztürk, Mevlut Erdenci, Bahadır Yıldırım ve Emine Avcu.
“60 YILDIR HAYATA MUTLULUK KATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Eti İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, “Sen Gençsin, Güç Sensin” projesini anlatırken, şirketin sosyal sorumluluk felsefesini de özetliyor bir anlamda: “Eti olarak, 60 yıldır kurucu vizyonumuz doğrultusunda hayata mutluluk katmak için çalışırken, sosyal sorumluluk projelerimizle gelişime ihtiyaç duyulan toplumsal ve çevresel konularda ülkemize hizmet ediyoruz. Kurucumuz Firuz Kanatlı’nın “İnsanlığın mutluluğundan daha yüce bir amaç yoktur” sözü doğrultusunda tüm paydaşlarımızın iyiliğini gözetiyor ve onların mutluluğunu önemsiyoruz. Ekonomik büyümeyi toplumsal gelişmeyle bir bütün olarak görüyoruz. Sosyal projelerimizi geliştirirken; sürdürülebilir katma değer sağlayacak, fayda ve farkındalık yaratacak alanlara odaklanıyoruz. Hayallere ulaşmak için çok çalışmak gerektiğini bilen bir kurumsal kültürün mirasçılarıyız.”
Eti’nin bugün 7 bini aşkın çalışan, 9 üretim tesisi, 50 marka ve 300’den fazla ürünle dünyanın dört bir yanında insanların hayatına dokunduğunu vurgulayan Polatoğlu’nun önemli bir gözlemi var. Sadece Türkiye’de değil pek çok ülkede gençlerin hayallerini gerçekleştirme konusunda yeterli umuda sahip olmadıklarını söylüyor. “Sen Gençsin, Güç Sensin” projesiyle işte bu gençlerin hayal kurmalarını sağlamayı ve hayallerini hayata geçirmeleri için fırsat sunmayı amaçladıklarını vurguluyor.
Projeye kabul edilen gençler, 3 ay boyunca mentorların rehberliğinde ilerleyecek. Eti de gençlerin ilerlemesini takip edecek.
UZMAN İSİMLER GENÇLERE MENTOR OLUYOR
“Sen Gençsin, Güç Sensin” projesi kapsamında, alanında uzman mentorlar gençlere rehberlik edecek ve gençlerin kariyer yolculuklarına katkıda bulunacaklar. Bilim kategorisinde İTÜ ARI Teknokent Girişimcilik, Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Arzu Eryılmaz, kültür-sanat kategorisinde Sanatçı Yetkin Dikinciler, sosyal sorumluluk kategorisinde TOG Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Betil ve spor kategorisinde Eski Milli Voleybolcu Neslihan Demir gençlere mentorluk desteği sunacaklar. Proje sürecine dahil olan gençler aslında ilham almaya ön eleme aşamasından itibaren başladılar. İlk elemeyi aşan 128 genç, 21-22 Eylül 2021 tarihlerinde katıldıkları iki günlük kamp programında, Türkiye’nin alanlarında öne çıkan isimlerinden deneyimler paylaştılar, hikayelerini dinlediler. Bekir Ağırdır, “Hikayesini arayan gelecek. Nasıl bir gelecek bizleri bekliyor?”, Nazlı Çevik Azazi, “Hayallerimizi nasıl ifade ediyoruz? Nasıl karşılık buluyor?”, İbrahim Betil, “Sivil toplum ve gönüllülük”, Mikdat Kadıoğlu, “Küresel ısınma ve iklim değişikliği. Gündelik hayatta neler yapabiliriz?” ve Mehru Aygül, “Girişimcilik ve gençler” başlıklı oturumlarda gençlerin sorularını da yanıtladılar. Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen kampın sonrasındaki süreçte her biri alanında uzman jüri üyeleri tarafından gerçekleştirilen detaylı değerlendirmeler sonucunda proje kapsamında desteklenecek 16 genç belirlendi.
“GENÇLERE HİBE VE MENTORLUK DESTEĞİ ŞART!”
Projede Eti’yle birlikte yürüyen Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın (TOG) Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Betil de gençlerle ilgili iki önemli araştırmaya dikkat çekiyor. TOG’un yaptığı bu iki araştırmadan biri pandemi koşullarının gençleri nasıl etkilediğiyle ilgili, diğeri ise gençlerin barınma ihtiyacına yönelik. “Gençler ne istiyor, gençlerin nasıl desteğe ihtiyacı var” sorularına her iki araştırmada da aynı yanıtları aldıklarını söyleyen Betil, şu ifadeleri kullanıyor: “Gençlerin öncelikli isteği burs. Ardından psikolojik destek, ücretsiz kurs ve sertifika programları, bilgisayar ve tablet ihtiyacı geliyor. İş, staj ve mentorluk talep eden gençlerin sayısı da az değil. Gençlerin hayallerine ve kendilerine güvenmeleri için kişisel eğitim, hibe ve mentorluk desteği sunmak şart. Eti ile gerçekleştirdiğimiz Sen Gençsin, Güç Sensin projesi kapsamında 16 gencin hayallerine ortak olduk ve onlara bu desteği sağlamak için yola çıktık. Azim, cesaret ve kararlılıkla hayallerinin peşinden giden daha pek çok genci desteklemeye devam edeceğiz.”
“GENÇLERİN HAYALLERİNİN BİZİM İÇİN ÖZEL BİR ÖNEMİ VAR”
Yürüttükleri sosyal sorumluluk projeleriyle gelişime ihtiyaç duyulan toplumsal ve çevresel konularda ülkeye hizmet ettiklerinin altını çizen Eti İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, bu sayede insanlara kendilerini gerçekleştirebilecekleri deneyim fırsatları sunduklarını da söylüyor. Polatoğlu, “Amacımız bu deneyimlerle insanların mutlu olmalarını sağlamak. Ekonomik büyümeyi toplumsal gelişmeyle bir bütün olarak görüyoruz. Bu çerçevede, tüm faaliyetlerimizi; çevre, insan ve toplumu merkezine alan, değer zincirinin bütün süreçlerini kapsayan, doğal kaynakların sorumlu ve verimli kullanımına odaklı ve ekonomik değer yaratma yolunda paydaşlarımızı gözeten bir sürdürülebilirlik yaklaşımıyla yürütüyoruz” diyor.
Bu amaçla hayata geçirilen Eti projelerini de örnek gösteren Polatoğlu, şöyle devam ediyor: “21 yıldır devam eden ve Türkiye’nin en uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Eti Çocuk Tiyatrosu ile bugüne kadar 3 milyonu aşkın çocuğu ücretsiz olarak tiyatroyla buluşturduk. Sağlıklı bir yaşam için hareketin öneminden yola çıkarak 2014’te Eti Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projesi’ni hayata geçirdik. Bu proje, hem insan sağlığına hem de bisiklet kullanımını artırarak çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunması açısından Türkiye’de öncü bir çalışma oldu. Ayrıca Eti Burçak markamız ve WWF-Türkiye iş birliğiyle 2008’den bu yana kapsamlı bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyor, sürdürülebilir tarım anlayışını benimsetmek, bu konuda bilgi ve bilinci artırmak amacıyla çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ve nihayet ‘Sen Gençsin, Güç Sensin’ projesiyle de gençlerin hayal kurmalarını sağlamayı ve hayallerini bu topraklarda hayata geçirmeleri için fırsat sunmayı amaçlıyoruz. Projemizi 2019 yılında belgeselci, yazar Tuluhan Tekelioğlu’nun belgeseline konu olan 8 gencimizi destekleyerek başlattık. 2020’de projemizi pandemi koşulları altında kesintiye uğramaması için dijital ortama taşıdık ve desteklediğimiz gençlerin sayısını 16’ya çıkardık. Gençlerin, hayallerinin ve umutlarının bizim için önemli bir yeri var.”