Boyner Grup’un 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırladığı kampanya çok önemli bir çağrıda bulunarak, “Kadına Şiddet Son Bulana Dek, Unutmak Yok” dedi.
“Beni Unutma” sloganıyla başlatılan kampanya, toplumsal hafızayı canlı tutmayı ve kadın cinayetlerine kurban giden kadınların isimlerini unutturmamayı amaçladı. Film, Türkiye’nin dört bir yanında kadınların; hayatını kaybeden kadınların isimlerini defterlere, taşlara, gazetelere ve afişlere yazarak unutulmaması için verdikleri mesajlardan oluştu.
Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, kampanyayı, “Unutmak, normalleşmeye kapı aralamak demek. Biz Boyner Grup olarak, kadına şiddete karşı duruşumuzu her zaman olduğu gibi en yüksek sesle yinelemek istiyoruz: Kadına şiddet son bulana dek; unutmak yok” sözleri ile duyurdu.
Kampanyanın en dikkat çekici unsurlarından biri de, Sezen Aksu’nun unutulmaz şarkısı “Beni Unutma”nın genç müzisyen ikiz kardeşler, Zehra ve Umay Kayacan tarafından yeniden seslendirilmesi oldu. Aydın’da doğup büyüyen, eğitimleri için İstanbul’a gelen 19 yaşındaki ikizler, müziğin gücüyle farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Umay Kayacan, toplumsal cinsiyet eşitliğini akademik açıdan incelemek istediğini söylüyor ve şu yorumları yapıyor: “Türkiye’de ne yazık ki hak ettiği değeri görmeyen, nadide bir bölümde okuyorum. Sosyoloji seçmemdeki en büyük faktör toplum içindeki cinsiyet eşitliğini incelemek ve neyin nasıl şu anki hâline evrildiğini daha iyi anlamaktı. Kadın cinayetleri, adaletsizlik ve eşitsizlik hepimizin ortak derdi. Bu projede sesimiz olmak bizim için gurur vericiydi” diyor.
Bahçeşehir Üniversitesi’nde Görsel İletişim Tasarımı eğitimi gören Zehra Kayacan ise, “Bu şarkıyı bugünün Türkiye’sinde söylemek bizim için büyük bir sorumluluktu. Hisseden kalp unutmaz, unutturmaz” ifadelerini kullanıyor.
NORMLARLA MÜCADELE FARKINDALIKLA MÜMKÜN
Türkiye’de kadın olmanın zorluklarına dikkat çeken Kayacan kardeşler, toplumun yerleşik normlarına karşı mücadelesinin farkındalıkla mümkün olduğunu vurgulayarak, şunları söylüyorlar: “Kendimizi bildik bileli, konuşmak kadar normaldi şarkı söylemek bizim için. Varolmayan dillerde şarkılar yazmak en sevdiğimiz oyundu. Hatırladığımız ilk şarkımız ise ‘Sincaplar Erken Kalkarlar’. İnsan ikizi olunca yanında hep bir yansımayla büyüyor. Her hareketin, her sesin karşılığını görüyorsun birbirinde. Müziğimiz de bu yansımanın melodisi. Birimizin başlattığı cümleyi diğeri bitiriyor, söylediği melodiyi diğeri tamamlıyor. Sanki iki kişi bir bütün ediyoruz ve çok daha güçlü oluyoruz. Bu projeyle iki genç kadın olarak bütün kadınlarımızın sesi olmak tahmin edilemeyecek kadar gurur vericiydi. Üstelik bunu kendimizi ifade ediş biçimimiz olan müzik ile yapmak, en tutkulu olduğumuz şeylerin birleşimi gibiydi. Bu tarifsiz hislerin yanında ‘Beni Unutma’yı, günümüz Türkiye’sindeki ortak derdimizi, Sezen Aksu’yla büyümüş iki genç kadın olarak layıkıyla seslendirme isteğinin ağırlığını da hissettik. Bu ağırlığı biraz olsun taşıyabildiysek ne mutlu. Her ülkede olduğu gibi Türkiye’mizde de oturmuş toplumsal normlar var. Bu normlar ve ataerkil düzen ne yazık ki ulaşılması imkansız ve insani olmayan roller biçmiş hepimize. Kimi zaman bilinçli, kimi zaman da bilinçsiz bir şekilde hayatımıza sızan bu kalıplar; önyargı, şiddet olarak dönüyor evimize, sokağımıza. Toplumsal değişim ise ancak toplumsal farkındalıkla mümkün. Bu yüzden şarkımızı söylemeye devam edeceğiz…” Zehra ve Umay Kayacan’ın en büyük hayali, sanatlarıyla geniş kitlelere ulaşmak ve kadın olmanın daha kolay olduğu bir dünyada yaşamak. Bu kampanya ile “beraber ne kadar güçlü ve güzel olduğumuzu hatırladık” diyen ikiz kardeşler, “Umarız hayalleri olan tüm gençlerin yolu açık olur” diyerek umut dolu bir mesaj veriyorlar.