2022 bitmeden Transit'in elektrikli versiyonuyla başlayan Ford Otosan’ın “tam elektrikliler” macerası, şimdi Puma Gen-E ile bineklerde de yaşanmaya başlıyor. Hafif ticarilerde Courier ve Custom ile devam eden, Ford modellerinin neredeyse tamamının elektriklenmesi, Mayıs ayında Köln üretimi Capri ve Explorer BEV’lerinin Türkiye yollarına çıkmasıyla yepyeni bir seviyeye ulaşacak. Artık neredeyse her tipte elektriklenen Ford’ların şu anda satılan 7 BEV modelinin 4’ününün Ford Otosan tarafından üretiliyor olması, ayrı bir önem taşıyor.
Çinli markaların gelişiyle çok daha yoğun ve farklı bir rekabetin oluştuğu pazarda, eski piyasa lokomotifleri Fiesta’nın ardından Focus’un sonlanıyor olmasıyla, Ford Otosan’ın Romanya Craiova’da üretilen yenilenmiş Puma modelinin önemi çok daha arttı. Avrupa’da son derece başarılı olan, İngiltere’nin en çok satan modeli, şimdi Gen-E tam elektrikli haliyle ve hem B hem de C segmenti özellikleriyle artık yollarda…
B-segmentindeki rakipleri karşısında bile gayet rekabetçi bir noktada konumlandırılmış Puma Gen-E, Ford Otosan’ın Romanya fabrikasını devralmasıyla birlikte, Türk mühendisliği ve yönetiminin avantajıyla maliyet ve tedarik anlamında çok daha rekabetçi olmaya başlayacak. Gerek performans, gerek tüketim, gerekse de menzil ve şarj etme kabiliyetleri açısından iddialı olmaya çalışacak olan bu elektrikli Puma’nın, ÖTV dilimlerine en uygun seçeneklerle Türkiye’de satılacak olması, şansını yükseltecek.
Geçen hafta Barcelona çevresindeki üzüm bağları arasındaki virajlı yollarda tüm dinamizmini de değerlendirirken, Avrupalı uzmanlardan da tam not aldığını işitmek, Ford Otosan’ın sadece üretimde değil, geliştirme merkezi olarak da “bu işi de başardılar” sözlerimizin teyidi gibiydi. Romanya Craiova’nın da dahil olmasıyla, Gölcük, Yeniköy ve Eskişehir’le birlikte toplam üretim kapasitesi 934 bine ulaşan, Ford Pro, Ford Trucks, Ford binek ve VW Hafif Ticari modellerini üreten Otosan, içten yanmalı motorlardan tam elektrikli modellere kadar teknik kabiliyetiyle bugün Ford’un global hacminin yaklaşık %20’sini karşılayabiliyor.
Avrupa pazarında şimdiden ikon haline gelen Puma, bu kez Ford’un İngiltere Halewood’dan gelen e-motoruna Ford Otosan’ın Romanya Craiova’daki son teknoloji tesislerinde kavuşturuluyor. Bu küçük crossover, performansıyla sürüş keyfini ve enerji verimliliğini bir araya getirerek, şehir içi BEV yarışında sol şeride çıkacak.
Puma Gen-E, sadece 13.1 kWh/100 km olan enerji verimliliğiyle tasarruflu görünürken, tempolu test sürüşlerimizde bile 14.4’lik sarfiyatıyla bizleri şaşırttı. Böylece otobanlarda uzun yolculuklara bile çıkılabileceğini akla getirirken, 43 kWh’lik Lithium-ion NMC bataryasıyla 376 km’lik menzil iddiasını gerçekleştirebileceğine de inandırıyordu. Şehir içi kullanımda 523 km söylemini ise ayrıca test etmemiz gerekse de, %10-80 dolumu için yalnızca 23,2 dakikalık hızlı şarj kapasitesi ve 10 dakikada 124 km’lik menzil ekleyebildiği 100 kW şarj hızıyla ciddi avantajlı… 123,5 kW yani 168 HP’lik gücüyle ve 1.563 kg ağırlığına rağmen 0-100 km/h hızlanması da 8 saniye olan elektrikli Puma, tavanın arkasındaki uzun spoyleriyle sanki performans odaklı Puma ST ile rekabet edecek…

DİNAMİK SÜRÜŞ MODERN TASARIM
4,2 metre uzunluk, 1,8 m yükseklik ve 1,93 m genişliğinin altında 2.588 mm’lik dingil mesafesiyle gövdesi gibi e-motorun da kompakt yapısı, bagaj kapasitesinde devrim yaratılmasını sağlamış. Puma’nın bu yenilikçi MegaBox tasarımı, GigaBox olarak yeniden şekillendirilmiş ve iki katına çıkan depolama alanıyla 574 litrelik bagaj hacmine ulaşılmış. Arka koltukları yatırıldığında 1.283 lt olan bu yükleme hacminin, bazı büyük SUV’lardan bile daha fazla taşıma kapasitesi anlamına geldiğinin altını çizelim. 43 litrelik ön frunk bagaj bonusunu da ekleyelim…
Yıllardır Ford global dizayn stüdyolarını yöneten Murat Güler’in imzaladığı tasarımında, Mustang Mach-E’den ilham alınmış kalkan şeklindeki ön yüzü, geleneksel panjur yerine aerodinamik ve modern bir yaklaşımla tümüyle kapalı… Rüzgara takılmamak üzere geniş yüzeylere sahip 17-19 inç seçenekli alaşım jantlar ise bu kompakt crossover’ın şehirli karizmasını tamamlıyor.
Puma Gen-E’nin tam dijital iç mekanında ise sürücüyü her açıdan merkeze alan yükseltilmiş orta konsolun ergonomik form ve şekilleriyle karşılaşıyorsunuz. 12 ve 12,8 inçlik çift ekranlı ‘Alexa’lı yeni nesil SYNC 4 bilgi-eğlence sisteminin kolay kullanımı, kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto desteği, tam olarak bağlantılı uygulamaları, B-segmenti bir otomobil için fazlasıyla yeterli…
Ayrıca; Puma’nın Sensico direksiyonunun arkasındaki elektronik vites kolu, akıllı Adaptif Hız Kontrol Sistemi ve dar alanlarda bile manevra yapmayı kolaylaştıran 360 derece kamera sistemi, hem şehir içinde hem de uzun yolculuklarda sürüşü kolaylaştırıyor, yorucu olmaktan çıkarıyor. Ön planda olan standart ADAS güvenlik ve sürüş destek sistemleri, sürüş modları arasında zahmetsiz geçiş, tek pedallı sürüş sistemi, ışık yoğunluğunu otomatik ayarlayan opsiyonel Matrix LED far teknolojisi, ambiyans aydınlatma, sportif koltuklar, 10 hoparlörlü sound bar’lı Bang&Olufsen premium audio, sensörlü otomatik bagaj kapağı ve eşiklerdeki Puma logoları ile donanımı da çok zengin, diyebiliriz…
Puma Gen-E, Ford Otosan’ın geleceğe dair vizyonunu en iyi şekilde temsil ediyor. E-motor ekonomisi, dinamik sürüş keyfi ve modern tasarım ile Ford’un modern zamanlardaki yeni kozu…